10 Mart 2009 Salı

PET ŞİŞE ÜSTÜNDE SEYAHAT





Teknenin adı Plastiki... Plastiki eski balıkçı teknelerinden esinlenerek yapıldı. Yapımında 16.000 plastik şişe kullanıldı. Plastik şişeler tek tek yıkandı, üzerlerindeki etiketler söküldü. İçleri özel bir maddeyle dolduruldu. Bu sayede teknenin batması engellendi.Hava şartları da izin verirse Plastiki Nisan ayında 11.000 millik yolculuğuna başlayacak. San Francisco'dan yola çıkacak olan Plastiki'nin son durağı Sidney olacak.

Plastiki'nin yolalmak için ihtiyaç duyduğu enerji "yeşil enerji" sistemlerinden elde edilecek. Güneş ve rüzgar enerjisi teknenin en temel enerji kaynakları. Plastiki'nin tasarımı çok uzun süre aldı. Yol boyunca karşısına çıkacak zorlukları aşması için özel sistemler geliştirildi. Plastiki'de her damla yağmur suyu toplanacak, filtrelenecek ve depolanacak. Teknede iki tane rüzgar tribünü var. Bu trübünlerden ve güneş panellerinden elde edilen enerji akülerde toplanacak. Bu aküler de bilgisayar ve telefonu çalıştıracak.


Yolculukta projenin sahibi De Rothschild'ın yanısıra üç gemici ve bir grup bilimadamı olacak. Plastiki'nin bu yolculuğunun nihai hedefi insanların dikkatini temiz ve yenilenebilir enerji konusuna çekmek. Ve daha da önemlisi çöplerimizin aslında büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösterebilmek.
De Rothschild, birden fazla kimliği üzerinde taşıyor. Zengin bir İngiliz ailesinin varisi, çocuk kitapları yazarı, Kutup gezgini, çevre için çalışan bir vakfın kurucusu, İngiliz renkli basınının ilgi odağı... . Rothschild, yolculuğunu planlarken çevre sorunlarının artık hayatımızın en temel sorunları olduğuna dikkat çekebilecek bir rotada gitmeye özen gösterdi. Bu rota pekçok insanın kabusu olan Kalifornia ve Hawai arasındaki Doğu Pasifik Çöp Girdabı'ndan geçecek. Kuzey Pasifik'te yeralan bu girdap hakkında çok az şey biliniyor. Bilinen tek şey bu girdabın dünyadaki tüm çöpleri içine çektiği. Bilimadamlarının hesaplamalarına göre dünya üzerinde üretilen plastiğin % 10'u okyanuslara gidiyor.

Bizde medya bu konuyla ilgilenirse televizyondan veya gazetelerden takip edelim bakalım yolculuk nasıl geçecek. Ben merak ettim bile doğrusu. Keşke çevreye olan duyarlılık hızla artsa ve devletlerde bu konuda daha çok adım atmak zorunda kalsalar.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LÜTFEN YORUM BIRAKINIZ,ZİYARETİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER, STİLPERİSİTweet